گالوانیزه چیست؟

در صنعت آهن آلات، بر روی فلزاتی که نسبت به خوردگی آسیب پذیر می باشند پوششی از فلز روی قرار می دهند که این پوشش برای حفاظت از فلز در برابر خوردگی و آسیب پذیری می باشد و این عمل توسط گالوانیزاسیون صورت می گیرد. پوشش قرار داده شده در عمل گالوانیزاسیون شامل لایه ای از فلز روی و ترکیباتی از آهن می باشد.

در مورد لوله های فولادی نیز برای حفاظت از این لوله ها در برابر خوردگی و آسیب پذیری پوششی از فلز روی بر روی آن قرار می دهند که به آن ها لوله گالوانیزه گفته می شود. معمولا طول لوله گالوانیزه حدود 6 متر می باشد. اتصالات لوله گالوانیزه برشن، کمربند و قفل می باشد. ضریب هیزم ویلیام این محصول نیز بر حسب اینچ محاسبه می گردد. هم چنین لوله گالوانیزه توسط دنده پیچ ها به هم دیگر متصل گردیده و به وسیله مواد مناسب آب بندی می شوند. به طور کلی دو نوع لوله گالوانیزه داریم که شامل لوله گالوانیزه آهنی و لوله گالوانیزه فولادی می باشد.

نحوه تولید لوله گالوانیزه
روش معمول برای تولید لوله گالوانیزه روش غوطه ور سازی گرم این لوله ها می باشد. در این روش ابتدا لوله ها را به واحد آماده سازی مطابق با استانداردهای مجاز منتقل می کنند تا این لوله ها بتوانند پوشش فلز روی را بهتر جذب کرده و عمل گالوانیزه شدن بهتر انجام گیرد. در مرحله اول لوله ها چربی گیری شده و پس از آن زنگ آهن آز سطح لوله ها زدوده می شود. پس از آن نیز به محلول فلاکس وارد گردیده و آغشته می شوند. محلول فلاکس سبب می گردد که مواد روی سطح فولاد بهتر نفوذ کنند. لوله ها پس از آغشته شدن به ماده فلاکس، وارد دستگاه گالوانیزه شده و در کوره های مخصوص دمای لوله ها به 120 درجه سانتی گراد خواهد رسید. پس از آن که سطح لوله ها در کوره خشک می گردد، لوله ها وارد حمام فلز روی شده و به مدت زمان 1 دقیقه در دمای 450 درجه سانتی گراد قرار خواهد گرفت. پس از آن لوله های آغشته به فلز روی را سریعا از حمام روی خارج می کنند.

پس از خارج ساختن آن ها، فلز اضافه روی سطح خارجی و داخلی لوله ها به سرعت توسط بخار و دمش هوا پاک می گردد و به جهت جلوگیری از تشکیل شدن آلیاژی از فلزهای آهن و روی، این لوله ها سریعا به داخل آب سرد فرو برده می شوند. بخش پایانی این محصول دنده می شود و برای حفاظت از دنده ها و شناسایی آن ها درپوش پلاستیکی برروی آن ها نصب می گردد.
لوله گالوانیزه آهنی

لوله گالوانیزه آهنی عموما به رنگ خاکستری و تیره می باشد و اکثرا به دو نوع متوسط و سبک تقسیم بندی می شوند. لوله ی گالوانیزه از جنس آهن سفید نورد شده بوده. به لوله ی گالوانیز آهنی، لوله با درز نیز گفته می شود که در آن ها درز به وسیله دستگاه هایی به یکدیگر متصل گردیده است و به یکدگیر جوش داده می شوند و پس از آن لوله در فلز روی که به حال مذاب درآمده فرو برده شده و تبدیل می شود.

لوله گالوانیزه فولادی

لوله گالوانیزه فولادی عموما برای تهویه استفاده می گردد و هم چنین در تخلیه فاضلاب ها نیز از این نوع لوله ی گالوانیزه استفاده می گردد. لوله گالوانیزه فولادی از جنس فولاد نرم می باشد و برای تهیه این لوله ها برای افزایش مقاومت به خوردگی و گالوانیزه کردن آن ها و مقاومت در برابر انواع اسیدها و زنگ زدگی آن ها را در یک وان حاوی فلز روی قرار داده تا ورق فولادی تبدیل به ورق گالوانیزه فولادی گردد.

لوله گالوانیزه گرم

در روش گالوانیزه گرم لوله ی گالوانیزه در وان مذاب روی غوطه ور شده و پس از آن حرارت داده می شود.

لوله گالوانیزه سرد

در روش گالوانیزه سرد نمک های روی در داخل یک محلوله آبی الکترولیز گردیده و پس از آن این محصول تولید می گردد.

ویژگی های لوله گالوانیزه

فراوانی لوله گالوانیزه در صنعت بسیار زیاد می باشد. ساختمان خانه ها معمولا از لوله ساخته شده است. هم چنین قیمت این محصول مناسب بوده و این لوله ها بسیار مقاوم و بادوام می باشند. هم چنین به علت قابلیت بازیافت و استفاده مجدد از این لوله ها بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند.

موارد استفاده از لوله گالوانیزه

معمولا از لوله گالوانیزه برای انتقال حرارت، گاز و آب استفاده می گردد. ایجاد زنگ آهن در لوله های فولادی سبب آلوده شدن اتصالات و مخلوط شدن با باکتری ها می گردد. هم چنین به علت حضور زیاد فلزات سنگین در آب، لوله های فولادی معمولا دچار خوردگی شده که این مورد سبب آسیب رساندن به بدن انسان می گردد. بنابراین استفاده از این محصول در صنایع آب بسیار مهم می باشد.


لوله گالوانیزه چیست

لوله گالوانیزه در بازار بیشتر با نام لوله های آهنی سفید شناخته می شود و در نام گذاری فرقی بین این دو نوع لوله گذاشته نمی شود

اما لوله های فولادی گالوانیزه نسبت به گالوانیزه آهن سبک تر هستند و بیشترین استفاده از آن ها برای تهویه انجام می شود.

جنس این لوله ها از فولاد نرم است و برای ساخت آن ورق فولاد را با با فشار از داخل قالب عبور می دهند و بعد از آن درزهای موجود را به هم جوش می دهند تا فاصله و درز لوله ها از بین برود

در گام بعدی برای جلوگیری از زنگ زندگی لوله ها در یک ظرف از گالوانیزه یا همان روی پوشش می دهند.

این نوع لوله ها نیز نسبت به اسید از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و هر نوع اسیدی که برای چدن مضر باشد برای لوله های گالوانیزه فولادی نیز مضر خواهد بود.

این لوله ها با آب مشکلی ندارند و در مجاورت با آب که باشند باعث سخت تر شدن هر چه بیشتر آن ها خواهد شد.

لوله فولادی گالوانیزه سرد

به لوله هایی گفته می شود که در دمای پایین تری آبکاری می شوند و حالت روکش مانند از روی zinc ، روی لوله قرار میگیرد . عمر مفید لوله گالوانیزه سرد زیر خاک نهایتا بین 3 حداکثر الی 4 سال است و روی خاک جای مرطوب برای مثال اگر به عنوان برای لوله گلخانه ای نصب و استفاده شود نهایتا 5 سال می باشد .

لوله فولادی گالوانیزه سرد در جای خشک و اگر روی زمین جایی که آفتاب بخورد و رطوبت زیادی نباشد می تواند تا حداکثر هشت 8 سال عمر کنید .


لوله فولادی گالوانیزه گرم
این نوع لوله بیشتر عمر میکند چون در دمای چهار صد و بیست درجه سانتی گراد آبکاری می شوند .

اصطلاحا به آبکاری گالوانیزه سرد و گرم ، روی بری یا قلع بری نیز گفته میشود .

وقتی در این دمای بالا یعنی 420 درجه آبکاری گرم انجام می شود ، مولکول های قلع با مولکولکای آهن لوله فولادی عمل شیمیایی و اتصال محکم و مقاومی انجام میدهند.

و باعث میشوند تا لوله گرم مقاومت بیشتری نسبت به لوله سرد داشته باشد .

تفاوت لوله فولادی گالوانیزه سرد و گرم

تشخیص فرق لوله های گالوانیزه آبکاری سرد و آبکاری گرم کار سختی نیست و نیاز به بررسی چند فاکتور ساده دارد.

البته از این نکته نمی توان گذشت که لوله های سرد از لوله های گرم از جهت مقاومت بسیار متفاوت است و این تفاوت هم به خاطر روش آبکاری گرم و سرد در لوله های فولادی که به گالوانیزه تبدیل می گردند به وجود می آید .

لوله ها چه گرم و چه سرد در هر سایزی امکان آبکاری دارند و هر لوله آهنی فولادی ای که در بازار ایران موجود باشد می توان آبکاری گرم و سرد نمود اما سایز های پر مصرف این لوله ها نیز در ادامه برای هر موضوع مصرفی بررسی می گردد .

کاربرد لوله های گالوانیزه

لوله گرم یا سرد فرقی نمی کند هر لوله و هر سایزی از لوله سیاه که داخل بازار است می توان آبکاری کرد . با این حال لوله های گالوانیزه در مصارف زیر استفاده فراوان دارند :

لوله های – گالوانیزه گلخانه ای
لوله های – گالوانیزه انتقال آب لوله کشی ساختمان
لوله های – گالوانیزه سرد
لوله های – گالوانیزه برق
از مهمترین مارک های لوله گالوانیزه می توان به لوله گالوانیزه سپنتا ، لوله گالوانیزه اصفهان ، لوله گالوانیزه ساوه و…. اشاره کرد که در ایران بیشترین استفاده را دارند.

دلایل انتخاب لوله فولادی گالوانیزه

۱- یک محافظ امنیتی:

در صورت عدم حفاظت، آهن در فولاد با آب و اکسیژن در هوا واکنش نشان می دهد. این باعث زنگ زدگی، خوردگی و در نهایت فروپاشی می شود.

گالوانیزه یک لایه روی را در بالای فولاد اضافه می کند و این لایه به عنوان یک مانع عمل می کند که برای این عناصر خوردگی برای رسیدن به فولاد طول می کشد. این لایه نیز مقاوم در برابر سایش و خراش است.

۲- یک لایه محافظ

این لایه روی علاوه بر اینکه از فولاد در برابر زنگ زدن محافت می کند، نقش یک “لایه فداکار” را نیز ارائه می دهد. به این صورت که اگر فولاد گالوانیزه زنگ زده شود، روی قبل از فولاد زنگ می زند. حتی اگر فرسوده یا خراشیده شود به این صورت انجام می شود.

۳- هزینه

بسیاری از افراد فکر می کنند لوله های گالوانیزه گران تر است، اما اگر شما در نظر داشته باشید طول عمر آن، در دراز مدت می تواند هزینه را کاهش دهد.

۴- بی نظیر و قابل بازیافت

شما می توانید فولاد گالوانیزه را در همه جا پیدا کنید در خانه ها، آسمان خراش ها، اتومبیل ها، قایق ها و دیگر سازه های دریایی که نیاز به حفاظت از عناصر دارند.

فولاد گالوانیزه علاوه بر دوام و خواص ضد خوردگی آن بسیار گسترده است، زیرا می تواند بازیافت و دوباره استفاده شود. این کار نه تنها به نفع شماست، بلکه برای محیط زیست هم مفید است.

اینها چهار دلیل برای انتخاب لوله گالوانیزه هستند. نه تنها مقاوم در برابر خوردگی و مقرون به صرفه است، بلکه همچنین قابل استفاده مجدد است.

فهرست