لوله شوفاژ
لوله شوفاژ با استفاده از لوله کشی که دارای دو مسیر رفت و برگشت است، آب را به داخل ساختمان هدایت می کند. لوله کشی رفت شوفاژ وظیفه دارد که آب جوش را از موتورخانه به طبقات دیگر بفرستد و لوله کشی برگشت شوفاژ، وظیفه برگرداندن آب از طبقات دیگر به داخل موتورخانه را بر عهده دارد تا آب به حرارت مورد نظر برسد. در رابطه با حرارت مرکزی یا شوفاژ می‌توان گفت که برای تولید گرما در منازل و ساختمان ‌ها از این سیستم استفاده می‌شود. گرما در شوفاژ خانه تولید شده و با استفاده از لوله های رفت و برگشت به رادیاتورها در دیگر نقاط ساختمان انتقال پیدا می کند.

لوله کشی شوفاژ ساختمان
پیش از آشنایی با سیستم لوله کشی شوفاژ در ساختمان ابتدا با اجزای مختلف سیستم حرارت مرکزی آشنا خواهیم شد. اجزای سیستم حرارت، شامل دیگ و مشعل است که به منظور گرم کردن آب و انتقال آن به داخل مدار رادیاتور به کار برده می شود. پمپ، برای چرخش آب در رادیاتور استفاده می شود و کاربرد رادیاتورها نیز برای انتقال آب گرم به محیط داخلی ساختمان است‌.
منبع دو جداره وسیله ای است که برای گرم کردن آب با استفاده از آب رادیاتور ها به کار برده می‌شود. از منبع انبساط، جهت نگهداری آب اضافه دیگ استفاده می شود. همچنین از دیگر اجزای سیستم حرارت مرکزی می توان به سیستم ‌های نشان دهنده و کنترل کننده مانند مانومتر، ترمومتر، ترموستات، دیگ آب، رله و مشعل، شیر اطمینان و سطح نمای منبع انبساط و مخزن گازوئیل اشاره کرد.

از نکات مهمی که برای جلوگیری از اتلاف انرژی در محیط باید به آن دقت کرد، انتخاب مسیر و رسم لوله شوفاژی است. اگر به نکات زیر در لوله کشی شوفاژ ساختمان دقت شود، می توان انرژی گرمایی مناسب را در محیط داخلی ساختمان حفظ کرد.
ابتدا باید نقشه ساختمان را تهیه کرد و محل دقیق رادیاتورها را روی محل هایی که دارای بیشترین میزان اتلاف انرژی هستند، مشخص نمود. با در نظر گرفتن مقیاس های نقشه تهیه شده، طول و عرض رادیاتور ها را رسم کرده و روی نقشه، باید محل اتصال شبکه و محل رفت و برگشت لوله شوفاژ را مشخص کرد. محل انتخابی رادیاتور و لوله های رفت و برگشت، باید به گونه‌ای باشد که در هر زمانی امکان تعمیرات و هواگیری وجود داشته باشد. پس از اینکه طراحی و رسم دقیق نقشه صورت گرفت، باید اندازه گیری قطر لوله و مشخصات رادیاتور ها را انجام داد.

انواع لوله کشی شوفاژی در ساختمان
امروزه برای لوله کشی ساختمان، از روش سنتی و کلکتوری استفاده می شود. در گذشته برای به کار بردن لوله شوفاژی از روش سنتی استفاده می‌شد که البته در حال حاضر نیز این روش به کار برده می شود. در روش سنتی آب رفت و برگشت پس از عبور از پکیج، به طور مستقیم وارد سیستم می‌شود. ولی در مقابل، در روش کلکتور، آب پس از اینکه از موتورخانه خارج شد، وارد کلکتور شده و با استفاده از شیرهای متصل به خود آب، به طور مستقیم وارد سیستم پخش می شود.

.
لوله شوفاژی از جمله لوله گازی هاست که وظیفه گرمایش ساختمان را عهد دار و کارش گرم کردن محیط داخلی ساختمان می باشد، دمای آب داخل موتور خانه به درجه حرارتی که قبلا مسئول تاسیساتی معین کرده می رسد و لوله شوفاژی با کمک لوله کشی که از دو مسیر رفت و برگشت تشکیل شده آب داخل ساختمان به چرخ درمیآید تا گرما را منتقل کند، وظیفه لوله کشی رفت شوفاژ فرستادن آب جوش از موتور خانه به طبقات، وظیفه لوله کشی برگشت شوفاژ بازگرداندن آب ازطبقات به موتورخانه است تا دوباره به حرارت مورد نظر برسد.
انواع لوله کشی شوفاژی
لوله کشی به روش سنتی
لوله کشی به روش کلکتوری

از مزیتهای لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری می توان به این موارد اشاره کرد:
لوله شوفاژی چیست و چه کاربردی دارد؟
لوله شوفاژی
شوفاژ یا حرارت مرکزی سیستمی است برای تولید گرما در منازل و ساختمان‌ها در این سیستم گرما در شوفاژ خانه تولید شده و توسط لوله‌های رفت و برگشت به رادیاتورها در دیگر نقاط ساختمان منتقل می‌شود.

اجزاء سیستم حرارت مرکزی چیست؟
دیگ و مشعل
برای گرم کردن آب مدار رادیاتور
پمپ
برای چرخش آب در مدار رادیاتور
رادیاتورها
برای انتقال حرارت آب به محیط ساختمان
منبع دوجداره
وسیله تأمین آب گرم مصرفی توسط آب رادیاتورها
منبع انبساط
وسیله‌ای که حجم اضافه آب دیگ در اثر گرم شدن را در خود جای می‌دهد.
سیستمهای کنترل و نشان دهنده‌ها
شامل ترمومتر، مانومتر، سطح نمای مخزن گازوئیل، آب نمای منبع انبساط، ترموستات دیگ، ترموستات جداری، ترموستات اتاقی، شیر اطمینان و رله مشعل
لوله کشی شوفاژ
در انتخاب مسیر و رسم لوله شوفاژی باید حتی الامکان موارد زیر را در نظر گرفت:

نقشه ساختمان با مقیاس ۵۰/۱ (پلان) را تهیه کرده و محل رادیاتورها را روی آن رسم می کنیم. باید توجه کرد که رادیاتورها معمولا در محل هایی که بیشترین تلفات حرارتی را دارند قرار بگیرند.
طول و عرض رادیاتور را با توجه به مقیاس می کشیم و محل اتصال لوله های شبکه به عَلَم رادیاتور را با دودایره کوچک نشان می دهیم، و چنانچه رادیاتور بیش از ۲۵ پره داشته باشد محل لوله های رفت و برگشت را در دو طرف رادیاتورها میکشیم.

انتخاب محل رادیاتور و همچنین مسیر لوله باید طوری در نظر گرفته شود که امکان هرگونه تعمیرات احتمالی و هواگیری وجود داشته باشد. با توجه به محل قرارگیری رادیاتورها و رایزرها، طرحی برای تغذیه انشعاب ها در نظر می گیریم و سعی می کنیم که ضمن انتخاب کوتاه ترین مسیر و کمترین پیچ و خم، حتی الامکان آب گرم به طور یکنواخت به تمام رادیاتورها برسد .برای این منظور در صورتی که شبکه با برگشت مستقیم مناسب نباشد، از شبکه با برگشت معکوس استفاده می کنیم.
پس از مشخص شدن طرح شبکه، اقدام به کشیدن مسیر لوله رفت و برگشت می نماییم. انشعاب برگشت باید به دایره نزدیک رادیاتور وصل شود و انشعاب رفت به دایره دیگر اتصال یابد.
پس از رسم رادیاتورها و کلیه خطوط لازم، اقدام به اندازه گذاری قطر لوله ها و نوشتن مشخصات رادیاتورها می نماییم. قطر هر قطعه لوله را در حد فاصل دو انشعاب بر حسب میلیمتر (یا اینچ) با استفاده از شابلن اعداد مناسب مقیاس پلان می نویسیم و با استفاده از یک خط رابط کمکی مشخص می نماییم. در صورت هم قطر بودن لوله های رفت و برگشت کنار هم، می توان از یک شماره با دو خط کمکی استفاده کرد.

انواع لوله کشی شوفاژی
امروزه لوله کشی شوفاژ به دو صورت انجام می شود.

لوله کشی به روش سنتی
لوله کشی به روش کلکتوری
لوله کشی لوله شوفاژی به روش سنتی همان لوله کشی های معمول می باشد که در قدیم در ساختمانها اجرا می شده و هنوز هم در حال اجرا می باشد که آب رفت و برگشت بعد از پکیج یا موتورخانه مستقیما وارد سیستم می شود.
اما در روش کلکتوری آب بعد از خروج از پکیج یا موتورخانه اول وارد کلکتور می شود و کلکتور توسط شیرهایی که به آن نصب شده است آب را به طور مستقیم به سیستم پخش می کند.

ساختار کلی کلکتور
کلکتور وسیله ای است میله ای شکل که دارای انشعاب هایی از زیر به تعداد مورد نظر می باشد. دو طرف آن باز بوده و شیرهای رفت و برگشت بطور جداگانه در کلکتورهای مجزا وصل می شوند. در بعضی از مدل ها در قسمت بالایی کلکتور نیز خروجی هایی وجود دارد که محصل اتصال شیرهای اتومات یا هواگیری می باشد.
طریقه استفاده کلکتور بدین شکل می باشد که آب ورودی از یک سمت کلکتور وارد می شود و از طریق شیرها وارد سیستم می شود. و برای مسیر برگشت نیز آب از طریق شیرها وارد کلکتور می شود و توسط لوله برگشت به پکیج یا موتورخانه برای بازگرمایش بر می گردد.

در این روش از لوله های پنچ لایه برای لوله کشی شوفاژ استفاده می شود که این لوله با توجه به ساختار خود دارای مقاومت بیشتر و اتلاف حرارتی کمتری در مسیر نسبت به لوله های پلیمری می باشند.

از مزیتهای لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری می توان به این موارد اشاره کرد:

آب وارد شده به سیستم به همه رادیاتورها با سرعت و شدت یک نواخت پخش می شود، که این باعث می شود همه رادیاتورها با اختلاف زمانی کمتری (به علت مسافت هر رادیاتور با کلکتور) گرم شود.
دورترین و نزدیکترین رادیاتور اختلاف دمایی را با یکدیگر ندارند که این مشکل را در روش سنتی می توان مشاهده کرد.
از مزیتهای مهم استفاده از سیستم کلکتوری می توان به قطع یا وصل کردن هر رادیاتور به صورت مجزا اشاره کرد که در صورت خرابی یا مشکل در سیستم گرمایشی واحد شما مداری که دچار مشکل شده را قطع می کنید و بخشهای دیگر سیستم در حال انجام کار می باشد. و به رفع مشکل می پردازید و در سیستم های سنتی این مشکل بزرگی می باشد که ممکن است زمان و هزینه زیادی برای رفع مشکل ایجاد کند.

امروزه با وجود ساختمان سازی‌های بسیار زیاد در کشور، طبیعتاً میزان استفاده از لوله کشی ساختمان نیز افزایش یافته است. لوله کشی های سنتی قطعاً جواب گوی نیازهای این دوره نخواهد بود. به همین دلیل در ساختمان‌های مدرن از لوله کشی مدرن و لوله هایی مثل لوله گالوانیزه و لوله چدنی استفاده می‌شود.

نوع استفاده از لوله می‌تواند تعیین کند بهترین مدل برای کار مورد نظر شما کدام لوله است؟ سعی داشته باشید از بین لوله‌هایی که استفاده می‌کنید بهترین و باکیفیت ترین آن‌ها را انتخاب کنید. بهترین لوله‌ها با بالاترین کیفیت لوله‌هایی هستند که توسط عالی‌ترین و بهترین مواد اولیه به وسیله مدرن ترین ماشین آلات به روز دنیا تولید شده باشد و با آخرین استاندارهای داخلی و خارجی منطبق باشد.

حال می‌خواهیم برای شما لوله‌های ساختمانی و لوله‌های تأسیسات را شرح دهیم. در تأسیسات ساختمان‌ها معمولاً لوله‌های متفاوتی به کار برده می‌شود که می‌توان از نظر جنس، کاربرد و نحوه اتصال به انواع مختلفی آن‌ها را تقسیم کرد. هر یک ازلوله های ساختمانی را باید در جای خود به کاربرد زیرا لوله کشی ساختمان یک بخش بسیار مهم در ساخت و ساز بنا است به همین جهت از اهمیت بالایی برخوردار است. لوله کشی ساختمان دارای انواع مختلفی بخش است که شامل موارد زیر می‌شود.

لوله کشی آب گرم و سرد
لوله کشی شوفاژ و پکیج
لوله کشی فاضلاب
لوله کشی گاز
لیستی که در بالا برای شما نام بردیم بخشی از انواع لوله ساختمان است. دقت داشته باشید مواردی که نام بردیم بخش‌های لوله کشی ساختمان است و هر یک از این لوله‌ها انواع مختلفی دارد و جنس هر لوله مناسب برای همان بخش از لوله‌کشی ساختمان است. هر لوله‌ای که در یک بخش از تأسیسات به کار می‌رود دارای مزایا و معایب مختص خود است. در ادامه برای شما توضیحات بیشتری در رابطه با لوله کشی ساختمان و انواع لوله در تأسیسات ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

فهرست