لوله داربستی در صنایع مختلف استفاده می شود و در واقع می توان گفت لوله داربستی همان لوله صنعتی است. سایزهای مختلفی از لوله داربستی وجود دارد که رایج ترین آن سایز 11.2 اینچ یا نمره 5 می باشد. در لوله داربستی هیچ سیالی عبور نمی کند و به همین علت در پروسه ساخت آن هیچگونه تست و آنالیزی صورت نمی گیرد. از لوله داربستی در صنعت ساختمان سازی و ایجاد سازه های مختلف مانند داربست استفاده فراوانی می شود. این لوله ها از ورق سیاه که نورد نامیده می شود تهیه می شوند و طول 3 یا 6 متری دارند و دارای اتصالاتی برای تشکیل داربست می باشند. کارخانه مختلفی در کشور وجود دارند که به تولید این لوله می پردازند که از آن جمله می توان به کارخانه های تهران، اصفهان و قم اشاره نمود.
انواع لوله داربستی
لوله های داربستی در دو مدل درزدار و بدون درز وجود دارند. از لوله های درزدار برای ایجاد داربست ها استفاده می کنند. لوله های بدون درز از ایمنی بیشتری برخوردارند و مسلما به علت ایمنی بالایی که دارند هزینه تولید بیشتری هم خواهند داشت و از لحاظ قیمت گرانتر می باشند. جنس این لوله ها از فولاد یا گالوانیزه می باشد.
داربست چیست؟
داربست ها سازه هایی می باشند که به صورت موقت در هنگام ساخت بناهای مختلف، برای انجام عملیات بر روی نقاطی که دسترسی به آن ها مشکل تر است نصب می شوند. فاصله ای که داربست باید از سطح ساختمان داشته باشد 30 تا 40 سانتی متر می باشد. در نصب داربست ها از دو جزء استفاده می شود که عبارتند از: لوله داربست و بست داربست. بست های مختلفی از قبیل بست دو پیچ، چهار پیچ و … وجود دارد که بسته به نوع داربست از آن ها استفاده می شود. اجزای دیگری نیز در داربست وجود دارد که عبارتند از: ستون داربست، لوله های زیرتخته ای، لوله های سرتاسری، کفشک، چرخ داربست، جک داربست، پل، لوله های شمعی و …
آشنایی با لوله داربستی
لوله داربستی عموماً در صنایع و سازه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و در سایزهای مختلف تولید شده که متداولترین سایز آن ۱/۲ ۱ اینچ یا همان نمره ۵ می باشد. از آنجا که هیچگونه سیالی در لوله های داربستی عبورنمی کند هیچگونه آنالیز و تستی نداشته و به دلیل اینکه طریقه ساخت و تولید آن به نسبت راحت تر از بقیه لوله ها می باشد، لذا کارخانه های مختلفی آنرا تولید می کنند. از کارخانه هایی که توانایی تولید لوله های داربست را دارند می توان به کارخانه های اصفهان، قم و تهران اشاره نمود.
لوله های داربستی از جنس فولادی و گالوانیزه ساخته می شوند که خود دو مدل درزدار و بدون درز دارند. لوله های بدون درز دارای ایمنی بالاتری بوده و طبیعتاً هزینه تولید لوله بدون درز نیز بالاتر از لوله درزا دار می باشد. اما لوله های درزدار برای ساخت لوله های داربستی نیز مناسب و قابل استفاده هستند. در لوله داربستی هم از لوله های سنگین و هم از لوله های سبک می توان استفاده نمود که درباره ضخامت، طول و قطر لوله ها توضیح می دهیم.
ضخامت های مورد استفاده در این سایز لوله داربستی ۲، ۲/۵، ۳و ۴ میلیمتر می باشد که ضخامت های ۲و ۲/۵ میلیمتر پر کاربردتر می باشند.